Home » Kuolnajoki

Kuolnajoki

Kuolnajoki löytyi sattumalta, kun etsittiin Korsjoen ja Inarijoen liittymäkohtaa ja niiden muodostamaa mahdollista kalastuspaikkaa – paikka löytyi, mutta kalastettavuus oli niin ja näin. Maisemat jokiristillä olivat kuitenkin mainiot, alapuolisen kurouman kohdilla saattoi havaita runsaasti lohen hyppyjä. Niinpä sitten talsittiin reipas kilometri rantaa pitkin Kuolnajokisuulle ja hyppyjä päästiin ihailemaan hyvin läheltä.
Kalastuksen osalta jouduin itse seurantaosastoon siiman virittelyssä katkenneen vavan vuoksi – kaveri sen sijaan otti tuntumaa, mutta armahti kuitenkin minut kalastuksen seurannasta, koska epävarmaa oli kuuluuko Kuolnajoki niihin sivujokiin, joihin lohi nousee, estäen jokisuun kalastuksen rannalta. Asia päätettiin tarkistaa ja palata myönteisessä tapauksessa paikalle seuraavana päivänä.

Kuolnajoki alittaa Karigasniemen ja Angelin välisen tien n. 30 kilsan päässä Karigasniemelta, karttamerkintänä Aslakkala. Auton pystyy pysäköimään muutama sata metriä ennen jokea tien varren levennykselle ja jokisuulle voi edetä pitkin jokea tai varovaisesti heinäpeltoa pitkin. Talojen läheisyyteen pysäköinnistä ja kulusta kannattaa kysellä erikseen. Jokisuun yläpuolisessa suvannossa näkee lohen hyppyjä loppukesällä, ilmeisesti suvanto kerää kaloja kutemaan, jokisuun yläpuolella lohet hyppivät aivan heittoetäisyydellä, joten pintaperhoa voi paikassa tarjota.

Kuolnajoki purkaa vähäisiä vesiään kallioiden kohdalla, suuvirran reunassa on varma hyppypaikka. Kalastaminen kannattaa aloittaa suun yläpuolelta, kuvan veden korkeudella kannattaa siimaksi valita intermediate, koska varsinkin Norjan puoleinen ranta on syvä. Laskua voi jatkaa aina alemmalle kalliolle saakka, jonka paikkeilla joki matalenee kohti seuraavaa koskea. Gaevngassassaaret jakavat joen kahteen uomaan, joista Suomen puoleinen on väljempi.